Anxietatea

Anxietatea  Anxietatea este o stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de neliniste in legatura cu un potential pericol. Exista cazuri in care pericolul care da nastere anxietatii nu este perceput de catre individ, resimtind de fapt o stare de neliniste nejustificata fara a putea indica cu exactitate pericolul.

  In primul rand ar trebui facuta distinctia intre anxietate si frica, intrucat multi oameni confunda frica cu anxietatea. Anxietatea in primul rand este un sentiment de insecuritate, de neliniste in fata unui potential pericol. Frica, pe de alta parte, este un raspuns emotional, nu un sentiment, fata de un pericol real, concret. Sub o alta exemplificare, anxietatea este o pregatire a raspunsului in fata unui pericol care ar genera frica, deci vorbim despre o anticipare a fricii, despre nelinistea in fata fricii. Totusi, un nivel crescut de anxietate impiedica individul sa se concentreze si sa performeze la adevaratul potential, iar daca este prelungit creeaza suferinta fizica si emotionala. Anxietatea se poate materializa si prin fobii inexplicabile atunci cand pericolul perceput este ireal. Stadiul final al prelungirii anxietatii este tulburarea de anxietate, in care raspunsul care vine in anticipare este deteriorat si exacerbat, scos din proportiile adevarate.

  Astfel, tulburarile de anxietate sunt caracterizate prin tendinta de a trai stari de anxietate scoate din proportii in raport cu circumstantele reale, care afecteaza individul, fiind o piedica de a face fata sarcinilor uzuale, producand suferinta fizica si emotionala si chiar deprivarea de somn, afectand si durata sau calitatea somnului. Tulburarea de anxietate este intruchipata intr-un sentiment de frica sau ganduri cronice, repetitive generand stres pentru individ si care interfereaza cu activitatile din viata sa (spre exemplu: frica de a prezenta in fata mai multor oameni, daca este posbila evitarea, persoana respectiva evita cat mai mult posibil, daca este inevitabila, afecteaza calitatile de discurs deteriorand prestatia). Alte caracteristice intalnite la tipurile de anxietate sunt: reactii fizice (transpiratie, greata, respiratie sacadata, caldura, tremuraturi); ganduri disfunctionale (daca ma duc la interviu si gresesc o sa ma creada proasta), evitarea (evitarea multor situatii care reprezinta o provocare).

Gandurile negative si evaluarea irationala a situatiilot care provoaca anxietate si reactii fizice puternice, eventual rezultand in experienta negativa, pune persoana intr-un cerc vicios din care nu mai are posibilitatea sa iasa fara ajutor extern (este prezenta la foarte multi studenti carora le este teama de un eventual esec, despre perceptia lumii exterioare asupra propriei persoane).

Tulburarile de anxietate includ anxietate generalizata, fobie sociala, atac de panica, fobii specifice, tulburari obsesiv-compulsive sau stres post-traumatic.

Anxietatea generalizata este frica exagerata. Focarul anxietatii poate fi reprezentat de prieteni, familie, bani, munca, sanatate, etc. Daca se manifesta aproape in fiecare zi timp de 6 luni, persoana in cauza sufera de anxietate generala fiind incapabil sa o controleze. Aditional, se mai resimt irascibilitatea, insomnia, oboseala, etc.

Fobia sociala este frica de evaluarea si judecata negatica a altor oameni – ex: a vorbi in public sau frica de scena, a folosi toalete publice, orice alta situatie sociala. Oamenii care sufera de o astfel de forma de anxietate le este teama sa faca ceva anume pentru a ii umili in fata publicului.