Dependenta de fumat

Dependenta de fumat

Dependenta de fumatDependenta de fumat se dezvolta in timp, pe masura ce o persoana continua sa fumeze. Riscul de dezvoltare a dependentei si timpul necesar pentru a deveni dependent depind de la persoana la persoana. Nu exista un consens clar asupra duratei de dezvoltare a dependentei.

Ce inseamna dependenta de fumat?

Dependenta de nicotina are ca rezultat utilizarea zilnica a tigarilor si produce simptome de sevraj, cum ar fi indemnul la fumat, stari negative si dificultati de concentrare, atunci cand persoana inceteaza sa mai fumeze. Aceste simptome de sevraj sunt atat de neplacute incat fumatorii se intorc la fumat.Cu toate acestea, desi se stie de dependenta de nicotina – care cauzeaza simptome severe de sevraj si revenirea la fumat  - este dificil sa se masoare.

Dependenta de nicotina a fost clasificata drept o boala cronica, recidivanta. Cu alte cuvinte, este o tulburare pe termen lung care poate avea perioade de recidiva si remisie care necesita interventie repetata, similara cu alte afectiuni cronice cum ar fi diabetul sau hipertensiunea. Aceasta perspectiva consolideaza ideea ca dependenta de nicotina nu este un obicei prost, ci o boala reala care necesita un tratament continuu.

Evaluarea si diagnosticarea

Dependenta de nicotina este o constructie complexa si, prin urmare, este dificila de masurat. Atunci cand este vorba de evaluarea dependentei de nicotina, modul in care cineva alege sa o defineasca si / sau scopul evaluarii va ghida ce metoda sa utilizeze. Unii oameni disting intre dependenta de nicotina si dependenta, dar altii nu fac aceasta distinctie. Astfel, cei doi termeni sunt acum folositi in egala masura. De exemplu, cineva ar putea folosi o definitie ingusta a dependentei de nicotina, care s-a concentrat pe dependenta fizica caracterizata ca neuroadaptari - modificari in creier - produse de fumatul repetat. Pe de alta parte, cineva ar putea dori sa includa si alte componente, cum ar fi influenta indicilor din mediul inconjurator care sunt acum legati de fumat (de exemplu finisarea unei mese). Aceste constructii sunt de obicei considerate a fi legate de dependenta. Trei dintre cele mai importante tipuri de evaluari ale dependentei de nicotina sunt: evaluari ale dependentei fizice, clinice si multidimensionale.

Unele masuri ale dependentei de nicotina se concentreaza pe dependenta fizica, care poate fi definita ca dezvoltarea tolerantei, ceea ce permite cuiva sa fumeze mai mult si aparitia simptomelor de sevraj atunci cand cineva renunta. Astfel de masuri includ testul Fagerstrom al dependentei de nicotina. Fumatul greu indica neuroadaptarea sau modificari ale creierului, deoarece fumatul unui numar mare de tigari pe zi este posibil numai daca fumatorul a dezvoltat toleranta la efectele negative ale tigarilor. Timpul pentru a fuma prima tigara dimineata este un indice al nevoii de nicotina dupa o abstinenta prelungita, peste noapte. Acest lucru ilustreaza un raspuns neuroadaptiv la lipsa de nicotina din sistem – in cazul in care creierul are nevoie de mai multa nicotina dupa ce a trecut toata noaptea fara niciunul, atunci nevoia de a fuma devreme dimineata va fi deosebit de puternica. Aceste masuri considera dependenta ca fiind o constructie continua, astfel incat oamenii sa poata fi mai mult sau mai putin dependenti fata de celalalt sau in timp.