Dependenta de fumat

Dependenta de fumat

dependenta de fumatDeci esti gata sa renunti la obisnuinta de a fuma. Grozav! A face acest angajament este jumatate din lupta. Nu va fi usor. Alegerea celei mai bune modalitati de a renunta este un prim pas bun pentru a va asigura reusiti. In acest articol va prezentam cum sa scapati de dependenta de fumat.

Cum scapam de dependenta de fumat?

Desenati o linie in josul unei bucati de hartie; pe cealalta parte, faceti o lista cu toate lucrurile care nu va plac, cum ar fi cum poate interfera cu sanatatea, munca, familia etc., sugereaza Daniel Z. Lieberman, MD, director al Centrului de Cercetare Psihiatrica Clinica de la Universitatea George Washington Centrul Medical din Washington. Ganditi-va la lista de-a lungul timpului si faceti schimbari. Daca sunteti suficient de curajosi, obtineti feedback de la familie si prieteni despre lucrurile  care nu le plac despre utilizarea tigarilor. Atunci cand partea negativa depaseste partea pozitiva, sunteti gata sa renuntati. Bineinteles, chiar daca lista devine lunga si descurajanta. Iata o parte importanta: langa fiecare liniuta, listati una sau mai multe optiuni pentru a depasi aceasta provocare. De exemplu, un element ar putea fi: "Nicotina da dependenta." Optiunile tale ar putea fi: "Incercati o alternativa de inlocuire a nicotinei." Un alt motiv ar putea fi: "Fumatul ma ajuta sa fac fata stresului". Cinci minute de mers pe jos ma ajuta sa ma calmez ". Cu cat anticipati mai mult provocarile de renuntare si solutiile lor, cu atat cresc sansele voastre de succes.

Scrieti un "contract de asumare a responsabilitatilor" care include semnatura dvs. si cea a unui martor de sustinere. Iata cateva din martori pentru a incepe: "Fiica mea, nepoata mea, sotul meu, sotia mea ..." . Pastrati-l aproape de dvs. in orice moment. Dupa cum probabil stiti, exista multe modalitati diferite de a renunta la fumat. Unele functioneaza mai bine decat altele. Cel mai bun plan este cel pe care te poti baza. Luati in considerare care dintre acestea ar putea sa functioneze pentru dvs.:

Aproximativ 90% dintre persoanele care incearca sa renunte la fumat o fac fara sprijin extern - fara ajutoare, terapie sau medicamente. Desi majoritatea oamenilor incearca sa renunte in acest fel, aceasta nu este metoda cea mai eficienta/ Numai intre 4% si 7% au posibilitatea de a renunta facand-o singuri.

Terapia comportamentala. Aceasta implica colaborarea cu un consilier pentru a gasi modalitati de a nu fuma. Impreuna, veti gasi declansatoarele  (cum ar fi emotiile sau situatiile care va fac sa doriti sa fumati) si sa faceti un plan pentru a renunta.

Terapia de substitutie cu nicotina. Guma de nicotina, plasturi, inhalatoare, spray-uri si pastile sunt terapii de inlocuire a nicotinei. Ele lucreaza prin a va oferi nicotina fara utilizarea tutunului. Este posibil sa fie mai probabil sa renuntati la terapia de substitutie cu nicotina, dar aceasta functioneaza cel mai bine atunci cand este combinata cu terapia comportamentala si o multime de sprijin din partea prietenilor si a familiei. Si retineti ca obiectivul este sa va opriti dependenta de nicotina, nu pur si simplu sa renuntati la consumul de tutun.