Discriminarea Si Prejudecatile

Discriminarea Si Prejudecatile

Prejudecatile sunt atitudini nejustificate sau incorecte bazate pe actiunile majoritatii. De exemplu o persoana poate avea prejudecati fata de un gen, o rasa etc.

Discriminarea este reprezentata de actiuni, in general negative fata de un grup de oameni, bazate in general pe sex, rasa, clasa sociala etc.

In al doilea Razboi Mondial in Germania si in teritoriile controlate de aceasta, evreii trebuiau sa poarte stele galbene ca se diferentieze de ceilalti. Mai tarziu evreii au fost dusi in lagare de concentrare naziste.

Discriminarea rasiala in Africa de Sud. Separarea a fost un sisteme de segregare rasiala mpus in Africa de Sud din 1948 pana in 1994. Negrilor le era interzis sa voteze si traiau in comunitati separate. Discriminarea din cauza varstei se manifesta impotriva unei persoane sau unui grup de persoane in varsta. Discriminarea in fuctie de sex. In societatea din Vest femeile erau discriminate la locul de munca, iar barbatii erau discriminati acasa si in mediul familial. Dupa un divort femeia primea automat custodia copilului. Femeile batrane primeau mai putini bani decat un barbat care facea acelasi lucru.

O persoana cu prejudecati poate sa nu ia atitudine. De semenea, o persoana poate avea prejudecati fara sa discrimineze. Prejudecatile includ trei componente: afectivitate, obiceiuri si atitudine.

Un exemplu de prejudecati combinate cu discriminare poate fi omorarea in masa a evreilor de catre nazisti in al doilea razboi mondial, sau omorarea catolicilor de catre protestanti si invers.

Influentele care cauzeaza rasismul sau alte forme de discriminare pot veni de la parinti sau anturaj. In conformitate cu normele sociale oamenii adopta obiceiuri pe care le considera normale asociate cu grupul din care fac parte. Apropierile interpersonale duc la idei prejudecate, stereotipie si discriminare legate de cultura, religie, rasa. Sex, diferind strict de grupul din care individul face parte.

Normele sociale – obiceiuri legate de un grup social - sunt posibile influente in prejudecare si discriminare. Oamenii pot avea crezuri si sentimente discriminante si pot actiona intr-un mod prejudicios pentru ca asa este normal in grupul lor.
In 1952, Minard a investigat cum influenteaza normele sociale prejudecatile si discriminarea. Au fost observate atitudinile minerilor albi si negri la suprafata si sub pamant.

Sub pamant toti erau prieteni si colegi, pentru ca nu existau reguli impuse de societate. La suprafata unde societatea respingea negrii doar o mica parte din albi mai comunicau cu negrii. Astfel, minerii albi se supuneau unor reguli diferite la suprafata fata de cele din subteran, ceea ce dovedeste ca prejudecatile se manifesta in functie de contextul social.

Si Pettigew, in 1959 a investigat rolul societatii in nasterea prejudecatilor. A cercetat ideea ca oamenii care au tendinta sa se conformeze sunt din ce in ce mai prejudiciati, si a gasit confirmarea la un grup de studenti africani albi. De asemenea a vazut un nivel crescut de prejudecati impotriva negrilor in sudul Statelor Unite fata de nord.

Un studiu facut de Rogers si Frantz a gasit ca imigrantii din Zimbabwe au fost din ce in ce mai prejudiciati, cu cat au stat mai mult in alta tara, cu cat s-au conformat mai mult noilor societati pentru a preveni atitudinile negative fata de populatia de culoare. Conformarea la normele sociale ofera o explicatie prejudectilor.In acelasi timp, unele schimbari in timp, poti schimba si prejudecatile.