Dorinta de sinucidere

Dorinta de sinucidere

Nu esti singur. Multi oameni au tendinte sinucigase. Acestea nu sunt un defect de caracter, si nu inseamna ca esti nebun, sau slab. Inseamna doar ca ai mai multe probleme decat poti duce. Aceste probleme par permanente dar cu timpul poti inlatura aceste probleme si dorinta de sinucidere va disparea.

Primii pasi in lupta cu dorinta de sinucidere:

3_05Promite-ti ca nu vei face nimic pentru moment.  Chiar daca simti o durere profunda, incearca sa te distantezi de ganduri si sa eviti actiunile. Fa-ti o promisiune: “Voi astepta 2 de ore si nu voi face nimic drastic pana atunci”. Sau astepta o saptamana. Gandurile si actiunile sunt doua lucruri diferite, gandul de sinucidere trebuie sa se si materializeze. Nu exista un termen limita, nimeni nu te preseaza sa actionezi. Asteapta si distanteaza-te de tot ce te poate determina sa actionezi.

 Renunta la droguri si alcool.  Gandurile de sinucidere devin mai puternice daca consumi droguri sau alcool. Este importanta sa nu folosesti medicamente fara presciptie sau alcool atunci cand te simti deprimat si te gandesti la sinucidere.

Fa-ti casa sigura. Inlatura lucrurile pe care le poti folosi sa te ranesti singur, cum ar fi pastilele, cutitele, lamele si armele. Daca esti incapabil sa faci asta du-te intr-un loc in care sa te simti sigur. Daca te gandesti sa iei o supradoza, da medicamentele cuiva care ti le poate inapoia intr-o zi in momentul in care vei avea o nevoie reala de ele.

Autoincurajza-te.  Sunt si alti oameni care se simt la fel de rau ca tine si supravietuiesc. Gandeste-te la asta, este un mod bun de a trece mai usor peste, indiferent de cat de izolat, lipsit de speranta sau trist ai fi. Doar ofera-ti timp si incearca sa nu treci peste toate singur.

Nu tine aceste ganduri de sinucidere pentru tine. Multi au tendinta ca in momentul in care doresc sa se sinucida sa se confesez altor persoane. Poate fi un prieten, un terapeut, un preot, un profesor, medicul de familie, un consilier de la linia de ajutor. Gaseste pe cineva in care ai incredere si spune-i cat de rau stau lucrurile. Nu lasa teama, rusinea sau stresul sa te impiedice sa cauti ajutor. Doar vorbind despre cum te simti te poti relaxa si poti scapa de multa presiune. De semenea persoana careia te confesezi poate incerca sa te ajute.

De ce te simti asa?


Sentimentul este asociat de obicei cu probleme care pot fi rezolvate

Singuratatea, depresia, anxietatea, conditiile medicale, drogurile si dependenta de alcool, problemele financiare, legale sau scolare sau alte dificultati pot crea dezastre emotionale. Acestea interfereaza cu abilitatea de a rezolva problema. Chiar daca nu vezi acum, exista aproape de fiecare data solutii pentru aceste probleme. Problemele care afecteaza sanatatea mentala cum ar fi depresia, anxietatea sau alte probleme sunt tratabile toate cu schimbari ale modului de viata, terapie si medicamente. Multi oameni cauta ajutor si fac schimbari pentru a imbunatati situatia. Chiar daca ai primit tratament pentru un alt dezechilibru emotional inainte, sau deja incerci sa iti rezolvi problemele ar trebui sa stii ca este necesar uneori sa incerci multe alte solutii diferite  pana a o gasi pe cea buna sau sa faci o combinatie de solutii. Aproximativ toate problemele pot fi rezolvate.

Suicidul poate parea singura optiune. Daca nu esti capabil sa tegandesti la alta solutie in afara de sinucidere, nu inseamna ca acestea nu exista ci doar ca tu nu le poti vedea. Durerile emotionale intense pe care le experimentezi te pot distrage de la a gandi si vedea lucrurile asa cum sunt. In acest caz te poti adresa celor care iti pot oferi ajutor specializat. Terapeuti, consilieir, prieteni toti te pot ajuta sa vezi solutiile pe care nu le poti vedea singur.

O criza sinucigasa este de obicei temporara. Poate parea ca durerea si disconfortul nu se vor termina niciodata. Este important sa intelegeti ca criza e temporara. Solutiile sunt de obicei gasite, sentimentele se schimba, se pot intampla evenimente pozitive. Aminteste-ti: sinuciderea este o rezolvare permanenta a problemelor  temporare. Da-ti timpul necesar pentru ca lucrurile sa se schimbe si durerea sa dispara.

2_01Lucruri recomandate:

- Vorbeste cu cineva in fiecare zi, de preferat fata in fata. Cand te simti singur vorbeste cu prietenii sa petreceti timp impreuna. Sau suna o linie de criza si vorbeste de sentimentele tale.

- Fa un plan de scapare. Dezvolta o serie de pasi pe care ii poti urma in timpul unei crize de suicid. Trebuie sa includa numere de contact pentru un medic sau terapeut, pentru a contacta familia si a cere ajutor in caz de urgenta.

-  Fa-ti mici hartiute pe care sa iti scrii gandurile, sentimentele si dorintele. Te va ajuta sa tii lucrurile sub control.

- Iesi la soare sau in natura 30 de minute pe zi.

- Fa exercitii fizice atata timp cat nu iti afecteaza sanatatea. Fa exercitii 30 de min pe zi, dar poti incepe cu mai putin si sa evoluezi treptat.

- Fa-ti timp pentru lucrurile care te fac fericit.  Chiar daca sunt doar cateva pentru moment forteaza-te sa faci lucrurile care te faceau odata fericit.

- Aminteste-ti ce dorinte ai.Poate ti-ai dorit intotdeauna sa mergi intr-un loc anume, sa citesti o carte specifica, sa iti iei un animal, sa te muti intr-un anumit loc, sa inveti lucruri noi, sa faci voluntariat, sa te reintorci la scoala, sa iti faci o familie. Scrie-ti dorintele pe ceva.

Nerecomandat:

- Nu fii singur. Singurateatea te poate face sa devii depresiv sau mai rau. Viziteaza un prieten, sau un membru al familiei, sau ia telefonul si suna o linie de ajutor in caz de criza.

- Alcoolul si drogurile.  Acestea iti pot amplifica depresia, sa incurce rezolvarea problemelor, si te pot face sa actionezi impulsiv.

- Nu face lucruri care te determina sa te simti mai rau.  Nu asculta muzica trista, nu privi fotografii si scrisori vechi care te pot face sa fi deprimat, nu vizita morminte si nu rememora amintiri dureroase.

- Nu te gandi la suicid si la alte lucruri negative. Incearca sa nu fii preocupat de sinucidere caci acest sentiment va deveni mai puternic. Nu te gandi la lucruri negative. Gaseste un mod de a iti distrage mintea.