Fobii

2_27Teama de ceva anume este o fobie sau a avea o fobie inseamna mult mai mult decat o teama generala? In acord cu Clinica Mayo o fobie este o teama irationala de un obiect sau o situatie care ar putea fi periculoase. Unele definitii ale fobiei includ descrierea temerilor ca fiind irationale. Din nefericire pentru persoana care experimenteaza astfel de fobii, teama nu este vazuta nici ca irationala si nici ca absurda. Exista numeroase fobii ciudate si rare.

Fobiile pot fi impartite in doua categorii: simple si complexe. O fobie simpla poate fi teama de dentist, sau teama de paienjeni. Aceste fobii simple tind sa vina din copilarie si pot disparea in timp.

Fobiile complexe tind sa se dezvolte mai tarziu, in adolescenta sau dupa 20 de ani. Tind sa fie mai dificil de tratat si se dezvolta in mod normal cu alte probleme psihologice.

Psihologia foloseste termenul pentru a defini temerile irationale. Dificultatile apar atunci cand pacientul crede in oameni, entitati si obiecte asociate cu anxietatea lor, pe care profesionistii le vor numi fantezii.

Cele mai rare si mai ciudate fobii sunt:

Alodoxofobia: teama de pareri diferite.

Macrofobia: teama de a astepta si de a sta la coada.

Disabiliofobia: este teama de a ramane fara haine in fata cuiva.

Gamofobia: teama de casatorie.

Medomalcufobia: teama de a pierde o erectie.

Automatonofobia: teama de roboti, creaturi animate, statui din ceara sau altceva care imita o fiita vie.

Lacanofobia: teama de legume si de plante comestibile.

Xenoglosofobia: teama de limbi straine.

Koniofobia: teama de praf.

Iar cele mai ciudate denumiri pentru o fobie raman:

Paraskavedekatriafobia/Friggatriskaidekafobia: teama asociata cu superstitiile legate de numarul 13. Aceasta fobie se intalneste peste tot in lume, dar de cele mai multe ori oamenii nu stiu ca se numeste asa.

Hexakosioihexekontahexaphobia: obiectul temerilor in acest caz este tot un numar, de data aceasta 666. La fel ca si fobia de numarul 13, fobia de 666 are origini atat in superstitii cat si in religie. Teama de numarul 666 poate avea origini biblice, si, in plus toate cartile, filmele arata acest numar ca fiind o manifestare a raului. In legatura cu aceasta fobie este o alta, Demonofobia – tema de demoni.

Fiecare din noi ne putem teme de ceva, dar o fobie este mai mult decat o teama. O fobie reala este atat de puternica incat afecteaza fiecare aspect din viata unei persoane in asa fel incat aceasta nu poate avea o viata normala.