2_20Un psiholog evalueaza, pune diagostic, trateaza si studiaza comportamentul si procesele mentale. Unii psihologi ca cei clinici si de consiliere ofera ajutor medical pentru sanatate mentala, iar alti psihologi ca cei sociali sau din organizatii care conduc cercetari si ofera servicii de consultanta.

Clasificare:

  • Psihologii scolari, clici si  consilierii care lucreaza cu pacienti intr-o varietate de contexte terapeutice (in contrast cu psihiatrii care sunt specializati in latura fizica a problemelor mentale).
  • Psihologii din comunitate si din industrie/organizatii/ companii aplica cercetarea psihologica, teorii si tehnici pe problmele lumii reale, intrebari si chestiuni din industria afacerilor, organizatii pentru beneficiul social si guvern.
  • Cercetare academica si psihologie de predare intr-un liceu sau universitate.

Sunt mai multe tipuri de psihologi impartiti in general in doua categorii: orientati spre aplicatii si orientati spre cercetare. Termenii comuni pentru a descrie aceasta impartire sunt psihologi stiintifici si psihologi scolari, psihologi profesionisti si psihologi practicanti.

De cele mai multe ori oamenii gasesc psihologii si se gandesc la o disciplina care implica psihologia clinica sau psihologia de consiliere. Atat consilierea cat si psihoterapia sunt activitati comune pentru psihologi dar aceste campuri aplicate sunt doar ramurele in domeniul psihologiei. Cercetarea si predarea au un rol importnt pentru psihologi. Avansarea tehnologica viitoare poate fi mai rapida datorita folosirii testelor computerizate si chestionarelor care preiau din munca psihologului, inclusiv recunoasterea disfunctiilor si problemelor mentale.

3_21De asemenea psihologii care se ocupa de partea clinica pot fi si psihiatrii avand acelasi domeniu de lucru -  repararea problemelor mentale – dar metodele, cunostiintele si pregatirea sunt diferite. Psihiatrul utilizeaza modelul medical pentru tratarea anumitor probleme si prescriu medicamente psihiatrice ca metoda de calmare si tratare a problemelor mentale. Psihologii au pregatire in psihologie, ei oferind tratament in urma testelor, interpretarilor, si rapoartelor. Aceste teste ajuta la informarea asupra deciziei de diagnostic si un plan pentru tratament. Psihologii in general nu prescriu tratamente si au posibilitatea de a prescrie cu limite. Psihologii se ocupa de partea clinica si psihoterapie  ( folosesc terapie incluzand comportamentul, partea cognitiva, umanistica, existentiala, psihodinamica si apropierile sistemice) si de testele psihologice (inclusiv testele neropsihologice).

 

Cabinet Psihologie si Psihoterapie