Psiholog online

2_24Un psiholog are obligatia etica sa evalueze si sa analizeze riscurile impuse de comunicarea online si de terapia online si potentialele beneficii care deriva din interventiile online. O prezentare a riscurilor potentiale si a beneficiilor oferite de un psiholog online si potentialul terapeutic oferit de acesta poate ajuta psihologii online sa previna cilentii de rezultatul terapiei online.

Pentru un psiholog online provocarea este sa nu supraevalueze sau subevalueze riscurile unor metode noi de terapie. In acest scop speram ca acest articol ii va ajuta pe psihologii online sa informeze corect si obiectiv pacientii.

Riscurile la care un psiholog online isi poate supune pacientul:

Pierderea reperelor vizuale si auditive care creaza provocari pentru psihologul online.

Terapia online poate sa nu aiba atata flexibilitate ca psihologia fata in fata in cazul relatiilor cu terapeutul.  Poate fi necesar ca inaintea demararii interventiei online, psihologul sa elaboreze tehnici  si modele noi pentru a implica internetul.

Comunicarea pe baza de text limiteaza capacitatea psihologului de a pune diagnostice adecvate. Fara capacitatea de a diagostica corect un pacient, psihologul online are capacitati limitate de a dezvolta un plan de tratament.

3_26Comunicarea pe baza de text restrictioneaza capacitatea psihologului online de a verifica identitatea clientului. Aceasta devine o problema semnificativa in ceea ce priveste tratarea minorilor fara consimtamantul parintilor.

Lipsa de comunicare poate fi distructiva si poate aparea datorita pierderilor reperelor vizuale, care servesc de obicei pentru a furniza un context cuvantului. In plus psihologul online pierde feedback-ul vizual si auditiv ceea ce duce la lacune in comunicare.

Avantajele cosultarii unui psiholog online

Calitatea asincrona a comunicarii prin e-mail poate fi convenabila atat pentru client cat si pentru psiholog.

Oamenii tind sa dezvaluie mai multe informatii cu caracter personal printr-un calculator decat fata in fata. Acest fapt poate duce la o mai mare profunzime in activitatea terapeutica.

Psihologul online poate folosi terapia prin intermediul calculatorului ca un plus la terapia fata in fata.

Utilizarea complementara a internetului poate fi folosita pentru a monitoriza teme pentru acasa, cum ar fi monitorizarea comportamentului de zi cu zi sau explorarea scrisa a relatiilor clientului cu diverse persoane si reactiile acestuia in diferite situatii.