Psihologic

Psihologia are contributii enorme in intelegerea si controlarea problemelor de sanatate cum ar fi durerile de cap, problemele menstruale, sindromul premenstrual, problemele coronariene de inima si cancer. Studiile psihologice au descoperit ca durerile de cap pot fi legate de schimbari in structura vaselor de sange. S-au facut cercetari in domeniul durerilor menstruale pentru a se descoperi legatura dintre durerea menstruala si factori psihologici cum ar fi depresia si iritabilitatea, nivelul hormonal, si conexiunile nervoase. Psihologia a contribuit la tratarea problemelor de inima si a cancerului prin identificarea factorilor de risc si obieciurilor care cauzeaza boala.

2_04Tensiunea musculara si migrenele sunt doua din cele mai frecvente afectiuni si sunt legate in special de stres. In timpul perioadelor indelungate de stres, muschii gatului, umerii, capul si fruntea pot fi contractate permanent rezultand o tensiune musculara crescuta de unde si durerea de cap. Psihologia a gasit legatura intre aceste dureri si stres, acesta din urma putand fi indepartat sau diminuat prin diferite actiuni relaxante.

Sindromul premenstrual are componente psihologice si poate fi diminuat prin strategii de “destresare”  atunci cand apare durerea sau discutii cu psihologul. Se face cercetare pentru a stabiili corelarea intre SPM si medicamente ca serotinina care e legata de neurotransmitatori si hormoni.

Riscul de a dezvolta probleme coronariene include antecedentele din familie, sau conditii medicale ca obezitatea, tensiunea crescuta, colesterolul ridicat, consumul excesiv de alcool, fumatul, alimentatia deficitara, furia si ostilitatea, presiunea la locul de munca, tresul emotional sau regimul de viata sedentar. Aceste riscuri pot fi reduse adoptand un mod de viata sanatos care include renuntarea la fumat, controlul greutatii, o dieta sanatoasa, medicatie pentru colesterol si tensiune, exercitii regulate.

Cancerul este o boala cauzata de mutatii la nivelul celulelor si poate fi localizat oriunde: in sange, piele, plamani, tractul gastrointestinal si organele sexuale. Daca nu este descoperit si tratat la timp, cancerul se poate raspandi in organism. Multe din celulele distruse sau afectate sunt ilaturate de sistemul imunitar, dar o persoana care are si sistemul imunitar scazut cum ar fi un diabetic este predispusa la dezvoltarea tumorilor.

Psihologii care se ocupa de sanatate au facut cercetare pentru a descoperi tratamentul cancerului, dar cercetarile continua.

Daca unii dintre acesti factori nu pot fi schimbati raman altii destul de numerosi usor de schimbat sau diminuat. Mintea si corpul, nu sunt doua entitati separate, fiind conectate subtil. Psihologia a facut importanti pasi inainte in intelegerea si menegerizarea factorilor psihologici in sanatate si cercetarile continua pentru identificarea metodelor de tratare si intelegerea factorilor psihologici care influenteaza viata.