Psihologie Iasi

Psihologie IasiMulte detalii despre psihologie puteti gasi la psihologie Iasi. Psihologia reprezinta stiinta care studiaza rationamentul uman, dar si functiile acestuia cum ar fi memoria, inteligenta, perceptia, dar si experientele subiective si interioare precum motivarea, sentimentele sau sperantele. Aceste procese ar putea fi atat constiente cat si inconstiente.

In cadrul psihologiei, in general, se pot distinge mai multe categorii precum: continutul psihic – un elementul functiunii psihice; functiuni psihice – activitatile constiente care sunt independente de continutul lor; mecanisme psihice – activitatile inconstiente; sfere sau straturi psihice – ansamblul de mecanisme comune intr-o functiune psihica precum sfera cognitiva sau afectiva; tipul psihologic – caracteristicile intelectuale care sunt individuale.

Ce este psihologia?

Multi psihologi adpta mai multe modalitati pentru a studia activitatea psihica. Spre exemplu, psihologia experimentala foloseste mai multe metode stiintifice pentru a descrie si a intelege diferite cauze si relatii ale unor procese precum invatarea, perceptia, comportamentul social sau memorizarea. Psihologia umanistica se ocupa cu investigatii calitativa pentru cercetarea experientelor subiective ale omului. Incepand cu infiintarea primului laborator de specialitate, psihologia a inceput sa se separe incetul c incetul de filosofie, chiar daca aceasta provenea din ramura filosofica. Treptat psihologia devine o specialitate unica, de sine statatoare care prezinta o serie de subspecialitati pe care le uneste doar un limbaj comun.

Inca din antichitate psihologia era considerata o parte componenta a filosofiei. Aristotel si Teofast vorbesc pentru prima data despre aceasta. Termenul de psihologie este utilizat abia la sfarsitul evului mediu de catre Melanchton.  In secolul XVII empirismul englez reducea toate functiile psihice la doar fenomene care sunt previzibile si care detin legi proprii. In teoria lui Hobbes, sufletul omului nu isi gasea locul. Totusi, adevaratul fondator al psihologiei este Johannes Nikolaus Tetens care in lucrarile sale face descrieri amanuntite ale functiilor psihice care sunt valabile si astazi.

Chiar din secolul XIX, psihologia incepuse sa se contureze ca o disciplina. Simultan cu dezvoltarea sa, diverse curente si orientari au inceput sa apara, in functie cu perspectiva anumitor psihologi. Precum oricare alta ramura a stiintei ce s-a desprins de filosofie, problemele fiziologice legate de natura spiritului nu au incetat sa mai fie dezbatute. Asadar, au aparut filosofiile spirituale sau psihologiile filosofice. Psihologia experimentate care a fost fondata pe baza lucrarile lui Wundt si James isi indreapta incetul cu incetul atentia asupra diverselor probleme de natura generala precum dispozitia, comportamentul, starile patologice. Toate aceste aspecte sunt destul de importante pentru psihologia clinica.

Scoala fenomenologica considera toate prcesele psihice fenomene care nu se pot diviza. Intre timp behaciorismul priveste comportamentul omului asemeni unei manifestatii conditionale. De asemenea in psihologia germana priveste psihologia ca un intreg unitar.

Incepand cu sfarsitul secolului XIX Freud introduce Psiholoanaliza si aduce un element de noutate: Psihologia abisala. Psihologia umanista apare ca si reactie impotriva psihanalizei lui Freud si este inspirata de Existentialism punand accentul doar pe experientele individului. Astfel, se incearca explicare esentei omului prin numeroase investigatii.

In anii 60 apare Psihologia Transpersonala. Studiile aprofundate ale diferitelor experiente i-au determinat pe Sutich si Maslow sa creeze o noua dimensiune in cercetarea psihologica. Psihologia umanista poate fi considerata o forta tranzitioanala.