Psihologie Online

Psihologie Online

2_23Ca un mediu nou de comunicare, internetul ofera psihologilor oportunitati fara precedent pentru a furniza ajutor persoanelor care vor sa beneficieze de ajutor fara a se prezenta in cabinetul psihologic.  In timp ce internetul ofera un potential enorm nivelul de competenta cu acest mediu de comunicare este limitat. De aceea se incearca stabilirea beneficiilor oferite de psihologia online, definirea corecta a limitelor impuse de mediul online si provocarile pe care comunicarea bazata pe text interactiv le pune celor care practica psihologia online.

Acest articol va incerca sa prezinte o imagine de ansamblu a perceptiei actuale in ceea ce priveste unele dintre potentialele riscuri precum si potentialele beneficii ale psihologiei online. De exemplu anumite oportunitati oferite de internet, cum ar fi utilizarea chat-ului in locul mesajelor pe mail pot prezenta provocari si oportunitati diferite. 

Psihologii au o obligatie etica de a evalua si dezvalui clientilor posibilele riscuri asociate cu interventiile terapiei utilizate inclusiv riscurile asociate cu mediul de comunicare. Aceasta obligatie ii determina pe psihologi sa analizeze si sa inteleaga rscurile psihologiei online, astfel incat sa le prezinte pacientilor in mod obiectiv.

3_25Psihologia online se practica in general prin discutii unu-la-unu, in timp real prin text sincronizat intr-o camera de intalnire sigura. Psihologia online poate imbunatati rezultatele terapiei, faciliteaza accesul la grupurile carora le este greu sa se prezinte intr-un cabinet, reduce costurile si sporeste eficienta.

Psihologia online poate fi mai eficienta decat psihologia fata in fata deoarece este mai rapida, nu sunt necesare programari cu luni inainte,nu necesita deplasari, inchirieri de camere, serviciu administrativ, ofera flexibilitate – terapia se poate face in orice moment al zilei eventual in mai multe limbi.

Psihologia online este ideala pentru oamenii care au nevoie de consiliere in afara orelor de munca,  persoanelor cu dizabilitati, celor care vorbesc alta limba decat cea in care se exprima psihologul, pacienii inhibati etc.

Daca nu va place comunicarea fata in fata, comunicarea prin intermediul textului inlatura presiunea, dandu-i pacientului timpul de a se gandi si a analiza inainte de a raspunde. Pentru psiholog pauza intre doua mesaje reprezinta un timp in care poate reciti conversatia.

Fiecare sesiune realizata in mediul online poate fi downloadata si reanalizata.

Psihologia online nu incearca sa copieze psihologia clasica, este o incercare diferita de a oferi consiliere iar evidenta din psihologia online nu este la fel cu cea din psihologia fata in fata.