Recunoasterea si amintirea unei fete

Recunoasterea si amintirea unei fete

facerecognition_400Abilitatea de a recunoaste si de a-ti aminti o fata este la cel mai ridicat nivel al sau intre varsta de 30 si 34 de ani, astfel atingand punctul culminant cu 10 ani mai tarziu fata de majoritatea abilitatilor noastre mentale. Conform unui studiu, abilitatea de a recunoaste fete necesita ani de practica pentru perfectionare.

In urma unui studiu efectuat pe un numar de 44.000 de voluntari cu varste cuprinse intre 10 si 70 de ani a relevant ca in timp ce sarcini mentale precum amintirea unui nume a avut rezultate foarte bune in randul oamenilor de 23 si 24 de ani, abilitatea de a recunoaste o fata a inregistrat o crestere brusca in randul celor cu varsta cuprinsa intre 10 so 20 de ani, s-a imbunatatit usor in jurul varstei de 20 si a ajuns la capacitate maxima in randul celor cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani.

De ce nu uitam niciodata o fata

Un alt studiu a aratat ca suntem capabili sa ne amintim mult mai usor o fata decat un obiect si ca fetele sunt cel mai bine pastrate in memoria de scurta durata. Studiul se concetreaza pe memoria vizuala de scurta durata, o componenta cu capacitate limitate care ne ajuta sa procesam si sa ne amintim rapid imagini si obiecte.

Cercetatorii au observant ca atunci cand imaginile erau studiate timp de doar 30 de secunde, subiectilor le-a fost mult mai usor sa-si aminteasca si sa recunoasca obiectele din imaginile studiate, decat fetele. O explicatie acestui fapt este aceea ca pentu a retine o fata este nevoie de mai mult timp, intrucat fetele au o complexitate ridicata. Cu toate acestea, cand imaginile au fost studiate timp de cel mult 4 secunde, a aparut un avantaj pentru recunoasterea fetelor. Acest reultat a fost obtinut doar pentru fetele care erau orientate vertical; cele care erau orientate cu susul in jos nu au prezentat un astfel de avantaj. Ei sugereaza ca experienta conduce la codificarea fetelor pozitionate vertical, cu ajutorul intregii configuratii, nu doar cu ajutorul partilor.

Autorii acestui studiu sustin ca aceste rezultate au implicatii practice in ceea ce priveste felul in care folosim memoria vizuala pe termen scurt, de exemplu in situatiile sociale complexe. Ei evidentiaza ca memoria pe termen scurt este vitala in continuitatea intelegerii, servind ca depozit pentru informatiile in curs de utilizare. Rezultatele acestui studio au mai aratat ca invatarea de specialitate are un impact important asupra capacitatii memoriei vizuale de scurta durata.