Test psihologic

2_21Testul psihologic este similar cu testul medical. Daca un pacient are simptome fizice un medic ii pate prescrie rdiografii, teste de sange pentru a intelege cauzele problemei si a simptomelor. Aceste rezultate ale testelor vor ajuta la informare si a dezvoltarea unui tratament.

Testul psihologic ajuta la acelasi lucru. Psihologii folosesc testele pentru a masura si observa psihicul pacientului in scopul de a pune un diagnosic si a da un tratament.

Psihologii administreaza teste psihologice din diverse motive. Copii care au dificultati in scoala de exemplu, se pot duce la un test psihologic de aptituini sau un test psihologic pentru dizabilitati in procesul de invatare. Testele psihologice de aptitudini ca dexteritate, reactii si memorie pot ajuta un neuropsiholog sa puna diagnostic ca dementa si afectiuni ale creierului.

Daca o persoana are probleme la munca sau scoala sau in relatiile interpersonale, testul psihologic poate ajuta psihologul sa inteleaga unde exista problema si daca exista probleme cu managementul furiei sau in comunicarea interpersonala, sau exista ale probleme legate de personalitate care pot cauza aceste reactii.

Testul psihologic si evaluarea sunt doua componente separate in observarea psihologica. Psihologii le folosesc pe amandoua pentru a reusi sa puna un diagnostic si pentru a face un tratament.

3_22Testul psihologic implica folosirea testelor formale cum ar fi chestionarele si listele in care raspunsul se bifeaza. Acestea sunt descrise ca liste de referinta ceea ce inseamna ca testul psihologic este standardizat si astfel cei care sunt supusi testelor sunt evaluati toti in acelasi mod, indiferent unde locuiesc sau cine administreaza testul. Un test ormalizat cum ar fi un test psihologic pentru abilitatile de citire ale unui copil, va nota copilul prin comparatii cu alti copii de varsta apropiata si acelasi nivel de pregatire. Testele si normele de referinta au fost dezvoltate si evaluate de cercetatori si s-au dovedit eficiente pentru masurare unor probleme particulare.

Testul psihologic nu este general. Psihologii aleg seturi specifice de teste si evaluari pentru un client individual. Si nu toata lumea poate face un test psihologic. Licentele in psihologie clinica sunt pregatiti special in administrarea si interpretarea testelor.

In multe cazuri psihologii care administreaza teste vor trata pacientii prin psihoterapie. Sunt si psihologi care se orieteaza doar pe evaluarea pacientilor, si apoi ii trimit la alti specialisti pentru tratament dupa ce ii pun un diagnostic. In alte cazuri testarea va ajuta la asigurare ca clientii primesc tratament petru problemele lor.