Teste de inteligenta

Teste de inteligenta

2_17Inteligenta este un topic interesant si controversat in istoria psihologiei. In legatura cu definirea inteligentei prin intermedul intrebarilor dezbaterea continua si astazi in incercarea de a defini daca inteligenta poate fi masurata. In timp ce unii psihologi dezaproba definirea si analizarea inteligentei, cercetatarea inteligentei joaca un rol important in mai multe zone inclusiv politica de decizie cu privire la felul in care trebuie structurate prgramele educationale, folosirea testelor in joburi aplicate si folosirea testelor pentru a identifica elevii care au nevoie de asistenta academica. Termenul de coeficient de inteligenta sau IQ a aparut la inceputul secolului 20 adus in lumina de un psiholog german, William Stern. De atunci au aparut si testele de inteligenta si au devenit un instrument folosit pentru aptitudini si calitati. Testele de inteligenta continua sa fie dezbatute si controversate datorita unr concepte culturale, influente sau datorita incercarii de a defini cantitativ inteligenta.

Pentru o mai buna intelegere a testelor de inteligenta dezvoltate pentru a masura inteligenta este important sa intelegem ca istoria testelor de inteligenta si cercetarea stiintifica in acest sens a condus la rezultate care au evoluat.


3_18Cele mai des intalnite intrebari in legatura cu testele de inteligenta sunt: este inteligenta o abilitate secundara sau implica o combinatie de mai multe abilitati si calitati? Inteligenta este dobandita sau mediul joaca un rol important?, testele de inteligenta sunt relevante? Cum pot fi interpretate rezultatele testelor de inteligenta pentru a se obtine rezultate relevante?

Pentru a raspunde la aceste intrebari psihologii au demarat cercetari considerabile pentru a vedea natura, influentele si efectele inteligentei.

Este important sa ne aducem aminte ca testele de inteligenta sunt doar o metoda de masura a inteligentei. Multi experti sugereaza ca sunt si alte elemente care influenteaza rezultatele cum ar fi temperamentul, starea emotionala etc.