Teste psihologice

Teste psihologice

2_16Testarea psihologica este un  domeniu caracterizat de folosirea stereotipurilor de comportament, realizate de cele mai multe ori sub forma unor serii de intrebari la care individul trebuie sa raspunda pentru a primi un raport cu privire la psihicul sau, ce cuprinde abilitati, functionare emotionala si cognitiva sau personlitate. Termenul tehnic din spatele testelor psihlogice este psihometrie.  Exemplele deja existente sugereaza ca individul este testat pe baza  unor raspunsuri generale care devin barem de corectare. Raspunsurile indivizilor sunt interpretate prin comparatie cu un raspuns ce devine etalon pentru un grup.

Un test psihologic este un obiectiv si o masura standardizata de interperatre a comportamentului unui individ. Un test psihologic este un instrument destinat sa masoare constructia psihologica volosind variabile latente. Testele psihologice seamana foarte bine cu chestionarele care sunt sunt desemnate sa masoare diverse valori nepalpabile dar difera de testele psihologice prin intrebari si prin dificultate. Un test psihologic folositor cere maxima performanta din partea celui care raspunde pentru a putea oferi rezultate relevante asupra psihicului.  De asemenea testele psihologice trebuie sa fie valabile, sa existe raspunsuri la intrebari, si sigure, sa existe rezultate sigure la intrebari.

Este important ca oamenii care sunt egali in urma masurarii sa aiba si o probabilitate egala de a raspunde la test corect. De cele mai multe ori testele sunt construite pentru anumite persoane, si acest fapt trebuie luat in considerare atunci cand se fac testele.

3_17Evaluarea psihologica se aseamana cu testele psihologice dar de obicei implica mai mult evaluarea gradului de intelegere si interactiune a individului. Evaluarea psihologica este procesul care implica verificarea integrarii informatiei venite din mai multe surse cum ar fi testele de personalitate normala si anormala, teste de abilitate si de inteligenta, teste de interese si de atitudini si informatii din interviuri personale. Se colecteaza infrmatie colaterala despre antecedente personale, ocupationale sau medicale.

Testele psihologice sunt surse de date folosite in procese de evaluare, si de cele mai multe ori se foloseste mai mult de un test. Mai multi psihologi fac evaluare atunci cand ofera servicii pentru clienti si pacienti si le pot folosi pentru exemple in cazul unor zone particulare, in general in scoli pentru a ajuta studentii sau pentru a ajuta unitatile competente sa actioneze in anumite situatii.