Testul Baum

2_28Testul Baum cunoscut si ca Testul Copaculu este un test dezvoltat de psihologul elvetian Charles Koch in 1952. Este folosit extensiv peste tot in lume ca o metoda de analizare a personalitatii individuale si a istoricului emotional. Pacientii sunt pusi sa deseneze un copac cu frunze late pe  o foaie de dimensiuni standard din hartie alba. Un psiholog sau un psihiatru va evalua apoi diferitele aspecte ale copacului desenat, precum si comportamentul si comentariile individuale din timpul testului.

A fost ales copacul ca obiect de elaborare in timpul testului deoarece copacii sunt un element important in mitologie peste tot in lume. In plus copacii sunt un element care permite o gama larga de adaptari. Se sugereaza faptul ca tipul de copac de care se simte atras un individ se refera la structura psihicului si subconstientului.

Sunt utilizate doua forme de analiza pentru a evalua testul Baum. Analiza structurii globale vede copacul ca un intreg, cum ar fi dimensiunea copacului si locatia pe hartie. Analiza structurii interne se concentreaza asupra detaliilor fine ale copacului. Exista 59 de asepecte de detaliu ale copacului, care sunt folosite pentru a evalua gandurile sau sentimentele unei persoane, inclusiv radacini, trunchi, ramuri, coroana, frunze, noduri, umbrire, simetrie, caracteristici arhetipale etc.

Avantajele testului Baum sunt ca acesta poate fi administrat rapid, de obicei 5-10 minute, la o gama larga de indivizi, si ofera psihologului posibilitatea de a respecta abilitatile motorii ale pacientilor.

Limitarile testului Baum sunt ca desenele nu pot fi evaluate in mod obieciv. O problema in ceea ce priveste valabilitatea tehnica a desenului este ca cercetatorii aleg procedurile care vor duce fara indoiala la descoperiri nesemnificative. De exemplu, ei izoleaza unul sau cateva indicii de la un desen evaluat, luate strict din context si apoi incearca sa coreleze aceste indicii cu o masura pe care o vede ca variabila in analiza psihologica. In plus, testul nu se foloseste la pacientii cu IQ foarte mic deoarece desenele tind sa fie foarte slabe.

Indicatii:

Scor Baum mare: indica incredere in sine.

Scor Baum mic:  indica lipsa de incredere in sine.

Trunchi mare: insufletire si loialitate.

Trunchi mic: indica oboseala.

Radacini adanci:  indica stabilitate.

Radacini superficiale: indica un sentiment de excludere.

Ramuri mari: aroganta.

Ramuri mici: comportament antisocial.

Frunze mari: fire sociabila, prietenoasa.

Frunse mici: timiditate.