Test psihologic

Ce implica un test psihologic?Uneori este bine sa facem si un test psihologic de rutina sau chiar ni se cere de la locul de munca in functie de tipul acestuia. Va explicam mai multe despre aceste teste.

Ce implica un test psihologic?

Norme

Semnificatia scorurilor testelor de personalitate este dificil de interpretat intr-un sens direct. Din acest motiv, producatorii testelor de personalitate fac eforturi substantiale pentru a produce norme pentru a oferi o baza comparativa pentru interpretarea scorurilor testului respondentului. Formatele comune pentru aceste norme includ rangurile perceptile, scorurile z, scorurile sten si alte forme de scoruri standardizate.

Testarea dezvoltarii

O cantitate substantiala de cercetare si gandire a fost folosita pentru producerea testelor de personalitate. Dezvoltarea testelor de personalitate tinde sa fie un proces iterativ prin care un test este rafinat treptat. Dezvoltarea testelor se poate realiza din motive teoretice sau statistice. Exista trei strategii generale utilizate: Inductive, Deductive si Empirice. Baremele create in prezent vor incorpora adesea elemente ale tuturor celor trei metode.

Constructia evaluarii deductive incepe prin selectarea unui domeniu sau a unei constructii de masura. Constructia este bine definita de catre experti si se creeaza elemente care reprezinta pe deplin toate atributele definitiei constructiei. Elementele de testare sunt apoi selectate sau eliminate, pe baza carora se va obtine cea mai puternica valabilitate interna a scarii. Masurile create prin metodologia deductiva sunt la fel de valide si necesita mult mai putin timp pentru a fi construite in comparatie cu masurile inductive si empirice. Intrebarile valide clar definite si care apar in urma acestui proces le fac mai usoare pentru persoana care face evaluarea sa fie inteleasa. Desi elementele subtile pot fi create prin procesul deductiv, aceste masuri adesea nu sunt la fel de capabile sa detecteze minciuna ca si alte metode de constructie a evaluarii personalitatii.

Constructia de evaluare inductiva incepe cu crearea unei multitudini de obiecte diverse. Elementele create pentru o masura inductiva nu au scopul sa reprezinte o teorie sau o constructie speciala. Odata ce articolele au fost create, acestea sunt administrate unui grup mare de participanti. Acest lucru permite cercetatorilor sa analizeze relatiile naturale dintre intrebarile si componentele etichetei de pe scara bazata pe modul in care grupul raspunde la intrebari. Se pot utiliza mai multe tehnici statistice pentru a determina constructiile evaluate. Analiza Factorului Explorator si Analiza Factorului Confirmator sunt doua dintre cele mai comune tehnici de reducere a datelor care permit cercetatorilor sa creeze scale de la raspunsurile primite la testele initiale.

Modelul Cinci Factori de personalitate a fost dezvoltat folosind aceasta metoda. Metodele statistice avansate includ posibilitatea de a descoperi relatii neidentificate sau neasteptate anterior intre elemente sau constructii. De asemenea, pot permite dezvoltarea unor elemente subtile care impiedica persoanele care fac testul sa stie ce se masoara si pot reprezenta structura reala a unei constructii mai bine decat o teorie pre-dezvoltata. Crizele includ o vulnerabilitate la gasirea relatiilor intre element care nu se aplica unei populatii mai largi, dificultati in identificarea a ceea ce poate fi masurat in fiecare componenta din cauza unor relatii de confuzie cu elementele testului  sau a unor constructii care nu au fost abordate pe deplin de intrebarile initial create.