Cele mai multe cazuri de tulburari de comportament apar la copii. De ce nu ar trebui sa le ignorati: copilul dvs. poate fi incredibil de incantat sa va spuna ceva sau sa va puna o intrebare, dar permiteti-i sa se alature conversatiilor dvs. pentru a il invata cum sa fii sociabilc cu ceilalti. "In consecinta, el va crede ca are dreptul la atentia celorlalti si nu va putea tolera frustrarea" daca nu il invatati sa gestioneze aceste situatii, spune psihologul Jerry Wyckoff, Ph.D.
Ce inseamna tulburari de comportament?
Cum sa opriti copilul din a devein frustrat: data viitoare cand urmeaza sa faceti un apel sau o vizita la un prieten, spuneti copilului dvs. ca trebuie sa fie linistit si sa nu va intrerupa. Apoi gasiti o activitate pentru el sau il puteti lasa sa se joace cu o jucarie speciala pe care o tineti ascunsa pana la destinatie. Daca va trage pe brat in timp ce vorbiti, indreptati-va spre un scaun sau spre scara si spuneti-i linistit sa stea acolo pana cand ati terminat. Dupa aceea, spuneti-i ca nu va primi ceea ce cere atunci cand va intrerupe.
De ce nu ar trebui sa va ignorati copilul: Stiti ca trebuie sa interveniti in momentul in care copilul tau impusca un coleg de joaca, dar nu trebuie sa neglijezi mai multe acte agresive subtile, cum ar fi impuscarea fratelui sau ciupirea unui prieten. "Daca nu interveniti, comportamentul brutal poate deveni un obicei inradacinat pana la varsta de 8 ani. In plus, acesta trimite un mesaj care ii sperie pe oameni", spune consilierul parintilor Michele Borba, Ed.D.
Confruntati comportamentul agresiv la fata locului. Trageti copilul deoparte si spuneti-i: "Asta a ranit-o pe Mria. Cum te-ai simti daca ti-ar fi facut asta?" Lasati-l sa stie ca orice actiune care doare o alta persoana nu este permisa. Inainte de urmatoarea joaca, e bine sa ii amintiti ca nu ar trebui sa joace dur si sa il ajutati sa invete ce trebuie sa faca. Daca totusi redevine agresiv este recomandat sa intrerupeti jocul.
De ce nu ar trebui sa ignorati acest lucru: Spunand copilului dvs. de doua, trei, chiar patru ori sa faca ceva ce c nu vrea sa faca, cum ar fi intrarea in masina sau ridicarea jucariilor sale, trimite mesajul ca este bine sa il ignorati si ca el - nu tu - conduce spectacolul. "Amintindu copilul din nou si din nou, doar il invata sa astepte urmatorul memento, mai degraba decat sa-ti acorde atentie prima data cand ii spui ceva", spune psihologul Kevin Leman, Ph.D.
In loc sa vorbesti cu copilul tau din camera, mergi la el si spune-i ce trebuie sa faca. Fa-l sa se uite la tine cand vorbesti si sa raspunda spunand: "Bine, mama." Atingandu-i umarul, spunandu-i numele, si oprind televizorul ii poate ajuta si atentia. Daca nu se misca, impune o pedeapsa.
Este cu siguranta convenabil atunci cand copilul isi alege singur produsele de pe rafturi sa il lasati. Este posibil sa fiti vreti ca atunci cand copiii de 2 ani se plimba de-a lungul tejghelei sa nu scoata prajiturile din dulap, ci sa astepte cuminti, si nici sa nu plece la varsta de 8 ani singuri la vecini fara sa va anunte.