Tulburari de comportament

Tulburari de comportament

Tulburari de comportament

Tulburari de comportament reprezinta o afectiune care prezinta una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici pe o perioada lunga de timp si intr-o masura considerabila care afecteaza in mod negativ performanta educationala a copilului:

Ce inseamna tulburari de comportament

(A) O incapacitate de a invata ce nu poate fi explicata prin factori intelectuali, senzoriali sau de sanatate.

(B) Incapacitatea de a construi sau de a mentine relatii interpersonale satisfacatoare cu colegii si profesorii.

(C) Tipuri necorespunzatoare de comportament sau sentimente in circumstante normale.

(D) O stare generalizata de nefericire sau depresie.

(E) O tendinta de a dezvolta simptome fizice sau temeri legate de probleme personale sau scolare. 

Asa cum este definita de IDEA, tulburarile emotionale includ schizofrenia, dar nu se aplica copiilor care sunt  au probleme de comportament, cu exceptia cazului in care se constata ca au o perturbare emotionala.

Dupa cum este evident in definitia IDEA, tulburarile emotionale pot afecta un individ in zonele de dincolo de emotional. In functie de tulburarea psihica specifica, pot fi afectate si abilitatile fizice, sociale sau cognitive ale unei persoane. Alianta Nationala privind bolile mintale (NAMI) pune acest lucru foarte bine:

Afectiunile psihice sunt afectiuni medicale care perturba gandirea, sentimentul, starea de spirit, capacitatea de a relationa cu altii si functionarea zilnica a persoanei. La fel cum diabetul este o tulburare a pancreasului, bolile mintale sunt conditii medicale care duc adesea la o diminuare a capacitatii de a face fata cererilor obisnuite ale vietii.

Unele dintre caracteristicile si comportamentele observate la copii care au o tulburare emotionala includ:

  •      Hiperactivitate (scurta atentie, impulsivitate);
  •      Agresiune sau comportament auto-vatamator (actiune, lupta);
  •      Retragerea (nu interactioneaza social cu ceilalti, teama excesiva sau anxietate);
  •      Imaturitate (plans inadecvat, temperament puternic, abilitati slabe de cooperare);
  •      Dificultati de invatare (performante academice de nivel inferior).

Copiii cu cele mai grave tulburari emotionale pot prezenta ganduri distorsionate, anxietate excesiva, acte motorii bizare si schimbari de dispozitie anormale.

Multi copii care nu au tulburari emotionale pot afisa unele din aceste comportamente la diferite momente in timpul dezvoltarii lor. Cu toate acestea, atunci cand copiii au o tulburare emotionala, aceste comportamente continua pe perioade lungi de timp. Comportamentul lor semnaleaza ca nu se simt bine cu mediul lor sau cu colegii.

Nimeni nu cunoaste cauza reala sau cauzele tulburarilor emotionale, desi au fost analizati si cercetati viguros mai multi factori - ereditatea, tulburarile cerebrale, dieta, stresul si functionarea familiala. O mare parte din cercetari au loc in fiecare zi, dar pana in prezent, cercetatorii nu au descoperit ca oricare dintre acesti factori este cauza directa a problemelor comportamentale sau emotionale.

Potrivit NAMI, bolile mintale pot afecta persoanele de orice varsta, rasa, religie sau venituri. Mai departe:

Afectiunile psihice nu sunt rezultatul slabiciunii personale, al lipsei caracterului sau al educatiei proaste. Afectiunile psihice sunt tratabile. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu o boala psihica grava pot scapa de o parte din simptomele lor prin participarea activa la un plan individual de tratament.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 8,3 milioane de copii (14,5%) cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani au parinti care au vorbit cu un furnizor de servicii medicale sau personalul scolii despre dificultatile emotionale sau comportamentale ale copilului.  Aproape 2,9 milioane de copii au primit medicamente pentru aceste dificultati.